Door de juiste hygiënemaatregelen toe te passen, kunnen infecties worden voorkomen en wordt de verspreiding van resistente micro-organismen en infectieziekten tegen gegaan.
Dit is vooral van belang in ziekenhuizen en langdurige zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en de thuiszorg, waar kwetsbare cliënten verhoogd risico lopen op een (ernstige) infectie. Infecties, zoals een longontsteking, bloedbaaninfectie (sepsis) of urineweginfectie, kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de cliënt. Naast lichamelijk ongemak en pijn kunnen deze infecties leiden tot ziekenhuisopnames, een langere verblijfsduur in een ziekenhuis, complicaties en sterfte. Alleen al door het regelmatig wassen of desinfecteren van de handen kunnen veel van deze infecties worden voorkomen.
Daarnaast is de toenemende resistentie van micro-organismen, waaronder bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, wereldwijd een groeiend probleem. Onjuist en overmatig gebruik van antibiotica draagt bij aan de ontwikkeling van resistente bacteriën, waardoor infecties moeilijker te behandelen zijn. Door hygiënisch te werken verminder je de kans op infecties en daarmee antibioticagebruik. Daarnaast voorkomt hygiënisch werken dat resistente micro-organismen zich in de omgeving verspreiden.
Het opstellen en naleven van infectiepreventiebeleid vraagt om een gezamenlijke inspanning en verantwoordelijkheid van zorgmedewerkers, begeleiders, ondersteunende medewerkers zoals schoonmaakmedewerkers, patiënten/cliënten, naasten van patiënten/cliënten, management, beleidsmakers en opleidingsorganisaties. Vraag hierbij ondersteuning van een deskundige infectiepreventie!